Hondengeur in interieur

Waar komt hondengeur vandaan?
Dat honden niet fris ruiken, komt meestal door bacteriën of schimmels die zich in de vacht van de hond bevinden. Een andere oorzaak kan zijn, dat de hond graag zelf een geurtje aanbrengt op zijn lijf door te rollen in poep, een dode vis, karkas of afval. Deze geuren vinden honden namelijk heerlijk! Maar een vieze lucht bij de hond kan ook door een onderliggend medisch probleem komen, denk hierbij aan: huidinfecties en hotspots, ontstoken anaalklieren, een oorontsteking of een slecht gebit (ga in dat geval langs bij een dierenarts). Maar ook voeding kan een rol spelen.

Hoe verminder je hondengeur?
Een natte hond ruikt sterker dan een droge hond. En als de vacht te lang nat blijft, gaat dit stinken. Het is dus belangrijk om een hond die net heeft gezwommen, zo snel mogelijk droog te krijgen. Gebruik hiervoor een handdoek of -nog eenvoudiger- een goede hondenbadjas. De hond wassen met een (antibacteriële) hondenshampoo helpt eveneens, maar doe dit niet te vaak -slechts enkele keren per jaar- want anders is dit niet gezond voor zijn huid en vacht. Overigens ligt de sterkte van de geur soms ook aan het ras: zo ruikt een Labrador bijvoorbeeld sterker dan een Dalmatiër.

Een huis zonder hondengeur!
Nu je globaal weet hoe een hond aan zijn geur komt en hoe je dit kan verminderen -want helemaal voorkomen is haast onmogelijk- komen we bij het volgende en tevens laatste punt: hoe houd je jouw interieur fris met een hond in huis? Want je vindt het mogelijk niet meer lekker ruiken thuis door jouw viervoeter, je krijgt binnenkort visite (help!), iemand anders wees je op geurtjes (oeps…) óf bent misschien bang om geurenblind te zijn geworden? Met deze 8 onderstaande tips, proberen we je op weg te helpen hoe je hondengeur binnenshuis zoveel mogelijk kunt beperken:

1  Een juiste verzorging van je hond is essentieel en dit zowel aan de buitenkant (vachtverzorging) als aan de binnenkant (voeding); dit bepaalt namelijk veel voor de vacht, huid én geur van de hond.

2  Regelmatig de spullen van je hond schoonmaken is een pre, omdat de geur van je hond hier in trekt. Poets en/of stofzuig de hondenmand, -kleedjes en -knuffels en gebruik de wasmachine waar mogelijk.

3  Heb je in huis ook tapijt op de vloer liggen? Maskeer een vieze geur door er waspoeder of baking soda (zuiveringszout) op te strooien, laat dit even intrekken en zuig dit vervolgens op met een stofzuiger.

4  Er bestaan planten voor binnen die geuren minimaliseren (of luchtzuiverend zijn), zoals de Lepelplant, Krulvaren, Hedera, Graslelie, Zebragras, Aronskelk en verschillende kruidenplanten.

5  Vul een plantenspuit met een beetje witte azijn aangevuld met water en spray dit op plaatsen waar de hond vaak ligt. Dit neutraliseert de geur en is bovendien veilig voor dieren en mensen.

6  Als het weer het enigszins toelaat, is ventileren ook heel effectief tegen vieze luchtje in huis. Zet eens een raam of deur (tegen elkaar) open en zorg op die manier voor schone en frisse lucht.

7  Er bestaan nog andere hulpmiddelen, zoals (neutraliserende) hondenparfum en middeltjes voor in huis, zoals: luchtverfrissers, interieur parfums en geurkaarsen (maar deze zijn wel allemaal chemisch…).

8  Last but not least: meng water met appelazijn en breng dit lichtjes aan op de hondenvacht met een washandje. Dit werkt niet alleen geur neutraliserend, maar is sowieso goed voor de gezondheid!
 

  Marit de Haas     15-07-2021 22:43

Hulp nodig?

Wij zijn bereikbaar op 06-51838152