Zwemmen met je hond

Het is goed om te weten, dat niet alle honden kunnen zwemmen. Bepaalde rassen hebben een uitstekende aanleg voor zwemmen (zoals de Retrievers) bij andere rassen zorgt de bouw of vacht ervoor, dat het wat moeizamer gaat (zoals bijvoorbeeld bij de Bulldog, Boxer of Basset). Bij twijfel is het dus zinvol om eerst gebruik te maken van een hondenzwemvest!

Andere zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden: honden mogen niet overal zwemmen en soms mag dit alleen in bepaalde periodes. Pas ook op dat de hond niet te veel water binnen krijgt; zout (zee)water en chloorwater is uiteraard niet goed, maar ook ondiep water kan gevaarlijk zijn; door bijvoorbeeld botulisme of blauwalg kan je hond ziek worden.

Zorg er verder voor, dat het veilig is waar je hond gaat zwemmen, dat hij makkelijk in en uit het water kan én let bovendien op de temperatuur van het water. Bij koude periodes moet je je hond droog maken zodat hij niet te snel afkoelt (denk aan een hondenbadjas). En laat bij extreem warm weer, je hond niet te lang zwemmen om oververhitting te voorkomen.

De meeste honden vinden zwemmen fantastisch, maar jij als baas moet goed blijven opletten. Buiten dat, is zwemmen natuurlijk een ontzettend goede beweging, ook voor honden met slechte gewrichten. Het is goed voor de spieren en heeft een ontspannende werking. En heb je een druktemaker, dan is dit een prima manier om hem moe te krijgen…


NB: Handige link www.zwemwater.nl.

  Marit de Haas     17-06-2021 15:00

Hulp nodig?

Wij zijn bereikbaar op 06-51838152